Mouseion De kleine danseres, replica ballerina Edgar Degas

Nog niet gewaardeerd | Schrijf je eigen review
Mouseion
€ 47,50 Incl. btw

Beeldje van het kleine veertienjarige danseresje van Degas, Petit Danseuse de quatorze ans. Dit museumbeeld is 21 cm en is gemaakt van handbeschilderd resin, hout en tule. In cadeaudoos.

te bestellen

Levertijd:
12 á 17 dagen
Artikelnummer:
DE05

Petit Danseuse, Edgar Degas - 21 cm

Een gedetailleerd uitgewerkte replica van het museumbeeld van de veertienjarige balletdanseres in de opera van Parijs, geschetst en geschilderd door Edgar Degas, bekend als de Petit Danseuse de quatorze ans.

Dit model uit de Mouseion collectie heeft, net zoals het oorspronkelijke beeld, een tutu van tule en een stoffen strik in het haar. De danseres is gemonteerd op een houten sokkel (plateau) en heeft een totale hoogte van 21 cm.  Deze Petit Danseuse is, net zoals het kleinere model, onder licentie gereproduceerd.

Geleverd in representatieve verpakking met certificaat.

Achtergrondinformatie over de ballerina:

Het  oorspronkelijke amper één meter hoge beeld van de Petit Danseuse de quatorze ans is gemaakt van brons en textiel en stelt de 14-jarige danseres Marie van Goethem voor, die een leerlinge was aan de dansschool van de Opéra in Parijs. Destijds (anno 1881) was dit beeld een "steen des aanstoots" en er werd schande van gesproken. De critici vonden het meisje een 'bloem van vroegrijpe verdorvenheid', 'dierlijke schaamteloosheid' en 'het ziekelijke gezicht van een amper volgroeide straatmeid.  

Degas' ongehoorde realisme was een schok voor zijn tijdgenoten, mede doordat hij het gangbare schoonheidsideaal links liet liggen. Degas maakte heel veel voorstudies voor dit plastiek. In het oeuvre van Degas vormen danseressen een belangrijk thema. Hij observeerde hen tijdens repetities. Op de zesde tentoonstelling van de Impressionisten toonde Degas dit wassen beeld van het jonge danseresje. Zij was gekleed in een tutu van mousseline, voorzien van echte balletschoenen en een satijnen strik; alles bedekt met een dunne laag was. Model voor dit beeld was Marie van Goethem, een Belgisch meisje dat toen balletleerlinge was bij de Opéra. De sokkel had Degas gemaakt van het hout van de vloer van een repetitielokaal.
Na zijn dood maakte Adrien Hébard van de Petit Danseuse diverse afgietsels. Deze werden door de nicht van Degas van tutu's en haarlinten voorzien in dezelfde materialen, maar in andere tinten dan bij het oorspronkelijke wassen beeld.

Wetenswaardigheid:

In 1996 werd een bronzen afgietsel van de Petit Danseuse van Edgar Degas geveild en bracht maar liefst 10.8 miljoen Amerikaase dollar op. 

 
0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
You are using a really old version of
Internet Explorer, click here to upgrade your browser.
x