Achtergrondinformatie

Bekijk direct de Exclusieve Collectie

Ontstaansgeschiedenis C. Jeré Artisan House  

C. Jeré is de handelsnaam die de kunstenaars Jerry Fels en Curtis Freiler registreerden om samen te werken. De handelsnaam is een pseudoniem voor hun beider namen. De kunstenaars Fels en Freiler waren in feite, zwagers.
In 1963 begonnen de kunstenaars samen te werken aan verschillende artistieke projecten met een passie die hen in staat zou stellen "kunst van galeriekwaliteit voor de massa" te produceren. Hun kunst/product was zeer redelijk geprijsd maar zeer goed ontworpen en geconstrueerd en veel van hun tafel- en wandsculpturen zijn nog steeds te vinden op veilingsites. Samen gebruikten de kunstenaars vele materialen, waaronder prachtig en fijn gekleurd email, dunne platen gehamerd gepatineerd messing, koper, gepolijst roestvrij staal, glas en chroom. Uit deze eenvoudige materialen creëerden zij prachtige en tot de verbeelding sprekende wandsculpturen, praktische meubels en een scala aan andere producten. 
Curtis Jere maakte niet alleen abstracte kunst, maar creëerde ook pop-art met de vormen van alledaagse huishoudelijke artikelen, van een gigantische koperen kaasrasp tot een paar ijzeren boekensteunen geschilderd in vergulde verf.

Vanaf eind 50er jaren tot ver in de 70er jaren ontwierpen zij samen prachtige metalen wandsculpturen, die zij vervolgens in de begintijd van hun samenwerking ook in hun studio volledig met de hand construeerden. Curtis Jere gebruikte een verscheidenheid aan traditionele technieken zoals emailleren, het gieten van hars in mallen, en het gieten van brons en andere metalen om hun abstracte metalen werken van verschillende geclusterde en modulaire vormen te creëren. Toen hun werk populairder werd en de vraag groter, namen ze geschoolde vaklieden in dienst om de ontwerpen na te bouwen volgens exacte richtlijnen en om mee te denken over nieuwe ontwerpen. Op het hoogtepunt werkten de zwagers met ongeveer 300 arbeiders in het Artisan House. Zij produceerden massaal hun galerie-meubilair, kostuumjuwelen en hun beeldhouwwerken.

Fels en Freiler besloten in 1972 om Artisan House te verkopen. Het is sindsdien verkocht en doorverkocht. Curt Freiler overleed op 22 juli 2013, op de ongelooflijke leeftijd van 103 jaar, in Los Angeles, Californië. Fels is in oktober 2008 overleden.
Hun werk is vandaag de dag nog steeds erg gewild dankzij de trend voor Mid Century Modern en wordt soms verkocht voor vele honderden of duizenden dollars, of ponden, over de hele wereld. Het hoofdkantoor van Artisan House bevindt zich in Burbank, Californië. De constructiewerkzaamheden worden gedaan door een team van getalenteerde ambachtslieden in twee overzeese productiestudio's, waarvan één in China. Deze outsourcing van het productieproces was nodig om de sculpturen betaalbaar en bereikbaar te houden voor een breder kunstminnend publiek. Uit handen van kundige ambachtslieden ontstaan er nieuwe, prachtige constructies, terwijl ook veel beroemde ontwerpen uit de eerste jaren nog worden samengesteld. In een exclusieve samenwerking met Jonathan Adler heeft de C. Jeré studio hun meest iconische ontwerpen uit het midden van de eeuw heruitgegeven, waaronder Raindrops Silver en Brass.

Het is interessant om een decoratief wandsculptuur van goede kwaliteit en naam aan te schaffen, dat ver boven de massa aan druk gekleurde en uitgestantste objecten uitstijgt die nu frequent in woonwarenhuizen te vinden zijn. Een wandsculptuur van C. Jeré - Artisan House aankopen is zeker de moeite waard als je je realiseert dat de nog goede wandobjecten van Artisan House uit de 70-er jaren op Amerikaanse veilingen frequent voor prijzen tussen de 5000 en 8000 USD worden verkocht, althans voor een wat gaver exemplaar waarop de signering zichtbaar is. Mocht je liever een vintage object hebben uit de zestiger jaren, wees er bij aankoop dan zeker van dat je te maken hebt met een betrouwbare verkoper of kunstkenner, zodat je straks niet met een imitatie te doen hebt. In de meeste gevallen zul je zo'n wandsculptuur vanuit Amerika moeten importeren. Houdt daarbij rekening met invoerrechten.  

Materialen en bewerkingen

Inmiddels maakt Artisan House al meer dan 60 jaar een zeer bijzondere collectie metalen wandkunst en sculpturen voor woonhuizen en openbare plaatsen. Of het nu figuratief of abstract is, elk kunstwerk wordt met de hand gemaakt uit goede metalen en legeringen, waaronder koper, brons, messing, staal, aluminium en chrome, afhankelijk van het beoogde eindresultaat. De bewerkingen zijn talrijk en gevariëerd, van laswerk tot beitelwerk, van slijptol tot airbrushing of patinering, alsmede vlambehandelingen van de metalen. Door de bewerkingen krijgen de objecten een unieke en levendige uitstraling. Ook diverse beroemde modellen worden nog steeds gemaakt volgens de oorspronkelijke constructie-tekeningen.

De C. Jeré sculpturen winnen in toenemende mate aan populairiteit en zijn erg gewild bij verzamelaars en interieurontwerpers.  Alle items zijn beschermd tegen namaak door copyright, ze zijn gesigneerd en worden geleverd met een certificaat. De prijzen van een echt C. Jeré object variëren en worden bepaald door de moeilijkheidsgraad, de bewerkingen, de metaalsoorten en de afmetingen van het object. Prijzen voor kleine objecten starten rond de € 700,- maar ook nieuwe ontwerpen van meer dan € 5.000,- komen voor. 

Bekijk HIER de wandsculpturen van Artisan House - C. Jeré

Wil je nog meer weten over de oorspronkelijke ontwerpers

Betaalbaar design

Sedert de oprichting in 1963 blijft Artisan House haar oorspronkelijk voornemen trouw: het vervaardigen van kunst van galerie-niveau tegen een betaalbare prijs. C. Jere by Artisan House heeft met succes het gat gedicht tussen het dure aanbod van exclusieve kunstgalerieën en in massa geproduceerde wandobjecten, door het creëren van originele en ongeëvenaarde ontwerpen. Het bedrijf voegt een grote dimensie toe aan indoor en outdoor omgevingen, die menigeen verbaasd doet staan. Oogverblindend mooi!
De wandsculpturen verheffen het uiterlijk van elke ruimte dankzij zeer uiteenlopende vormgeving, kleur- en materiaalgebruik. Abstract design met multigekleurde, koele en warme tinten, op de natuur geïnspireerde ontwerpen met aardse inspiraties en sculpturen die doen denken aan activiteiten die ontspannen, prikkelen of inspireren.

Toepasbaarheid:
De wandsculpturen passen uitstekend in zowel moderne als in traditionele interieurs, maar geven ook een directiekamer of vergaderruimte een interessante uitstraling. Er zijn ook wandobjecten in de collectie van Artisan House die geschikt zijn voor buiten in de tuin of op een terras. Daarbij wordt geadviseerd deze op een enigszins beschutte plek te plaatsen. Op deze manier kan men jarenlang van zo'n  aankoop genieten. 

In de collectie bevinden zich ook vrijstaande vloerobjecten en een prachtig tafelonderstel dat zorgt voor dynamiek in de ruimte. De objecten uit de vrijstaande collectie zijn vrijwel alle geschikt voor buitenshuis en zijn stuk voor stuk ware eye-catchers voor tuin of dakterras. Vraag bij je dealer om inzage in de catalogus. 

Veelzijdige metaalkunst
Dankzij haar bruisende, veelzijdige ontwerpen is Artisan House erkend als multi-dimensionaal "metaalbedrijf van de kunst". In de loop der decennia is een collectie ontstaan van kleinere representatieve wandsculpturen zoals bomen, takken en kleine scénes, alsmede grootschalige kunstwerken in moderne, trendy of traditionele stijl. Voor iedere smaak is er wel een geschikt object te vinden. 
De wandsculpturen zijn bijzonder geschikt voor een woonkamer, maar zijn evenzo fantastische eye-catchers voor een bedrijfsruimte, grote hal of kantoor, waarmee men beslist een groot statement kan maken. 
-------------
Decovista is al meer dan 13 jaar hèt verkooppunt in Nederland van Artisan House wanddecoraties en heeft een ruime sortering in figuratieve en abstracte wandkunstwerken. Kom langs in onze showroom om de collectie te bewonderen.

Ben je op zoek naar een uniek wandobject ter aankleding van een woonkamer, eetkamer, slaapkamer of hal? Wij hebben een bijzonder mooie collectie metalen kunstobjecten voor zowel een modern, tijdloos als klassiek interieur.  Maak eens een afspraak om vrijblijvend rond te kijken of vraag om advies.
Veel van de getoonde objecten kunnen we direct uit voorraad leveren.  

---------------Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
You are using a really old version of
Internet Explorer, click here to upgrade your browser.
x