BRONS, STEEN EN RESIN BEELDEN

BEELDEN

Een beeldencollectie uit brons, verzilverd brons, steen en resin en polystone van diverse kunstenaars. Voor elk budget wat wils.

Bronzen beelden


Brons wordt gemaakt uit een legering van koper en tin. De legering heeft een roodachtige tot gelige kleur, afhankelijk van het tingehalte. Door het te smelten kan het in diverse vormen gegoten worden en is er voor iedereen wel een bronzen beeld te maken dat past in zowel een klassiek als modern interieur.

Een bronzen beeld kan door de corosiebestendigheid ook goed worden gebruikt ter decoratie van de tuin of een een veranda. De voor ophangen geschikte bronzen beelden (vogels op takje) kun je uiteraard met wat spijkers of schroeven aan een staander van pergola of tuinscherm hangen.

Bronzen beelden van verzilverd messing

Sculpturen die gemaakt zijn volgens de 'verloren was methode zijn unikaten. De gietmal wordt om het gegoten beeld eruit te kunnen halen voor de eindafwerking, kapot geslagen. De mal kan op deze manier slechts één keer worden gebruikt en het resultaat is een uniek product. De collectie Verzilverde Bronzen, met daaronder de zeedieren, is op deze manier gemaakt. De kunstobjecten zijn gemaakt van messing en zijn afgewerkt met een finish van Sterling zilver (echt zilver).  Deze finish is dun aangebracht om te voorkomen dat de objecten te veel glans vertonen. Als deze zilverlaag niet wordt gepoetst of gereinigd, dan zal de laag langzaam verkleuren waardoor het een nog mooiere en authentiekere uitstraling krijgt. Wie er de voorkeur aan geeft om de zilveren glans te behouden kan het sculptuur met een zachte doek poetsen. Het beste is om daarbij geen zilverpoetsmiddel te gebruiken, omdat daarmee de zilverlaag dunner wordt en het basismateriaal - messing - tevoorschijn komt. 
Messing is een legering van koper en heeft als hoofdbestanddeel zink. Messing is minder corosievast dan brons en daarom zijn deze verzilverde beelden alleen geschikt voor binnenshuis.

Verder hebben we bronzen beelden die zijn gepatineerd in bruin en groen. Een patina, ook wel aangeduid als koperroest of edelroest, is een doffe corrosielaag. Deze laag ontstaat als gevolg van oxidatie van het metaal bij blootstelling aan de lucht en vocht en komt voornamelijk voor op koperen voorwerpen en koperhoudende legeringen, zoals brons. De beelden met de groene finish laten een object dus ouder lijken dan ze zijn. Veel mensen vinden zo'n groene uitslag mooi en doorleefd staan, maar binnenshuis vindt dit corosie proces nauwelijks plaats. Om deze reden worden sommige bronzen beelden vanuit het atelier al voorzien van een groene patina.

Stenen beelden in resin en polystone

Resin en polystone worden gemaakt van gemalen steen zoals graniet, marmer, soapstone, dat vermengd is met een vloeibare kunsthars. Dit vloeibare composiet wordt voor het maken van beelden in mallen gegoten, waarbij zeer gedetailleerd gewerkt kan worden. Veel artikelen die eruit zien als gemaakt van hout of steen, zijn gegoten van resin of polystone.  De verwarring met het natuurlijke materiaal is logisch, want het eindproduct voelt, klinkt en “weegt” als hout of steen, afhankelijk van de hoeveelheid steen dat er in is verwerkt. Net zoals bij natuurlijke materialen is de afwerking erg belangrijk voor de kwaliteit van het product.
Nadat het het beeld uit de vorm komt, worden scherpe uitsteeksels en randen verwijderd en wordt het in meerdere stappen geschuurd en vervolgens gepolijst. Hierna wordt het beeld met de hand geverfd of gepatineerd, gedroogd en opnieuw gepolijst. Het resultaat is een beeld dat zo hard en sterk is als steen en ook zo aanvoelt.

Het maakproces van de Frith natuurcollectie met onder andere de hazen kent nog extra toevoegingen aan het basismateriaal en omvat extra handmatige handelingen om tot het gewenste eindresultaat te komen, zoals het gebruik van een speciaal bronspoeder en een eindafwerking met wax. Deze beelden zijn UV en vorstbestendig. 

Polystone is ondoordringbaar voor vocht. Hierdoor is dit materiaal erg geschikt is om buiten te laten staan. Uiteraard moet je bij gekleurde objecten wel rekening houden met wat verbleken van de kleur van de verf in de loop van tijd. Polystone figuren kun je beter niet met een schoonmaakmiddel schoonmaken,  omdat daar chemische stoffen in zitten die de kleuring kunnen aantasten.  


 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
You are using a really old version of
Internet Explorer, click here to upgrade your browser.
x