€ 24,50 Incl. btw

Beeldje van een nijlpaard gemaakt van kunstmatige faience, geleverd in geschenkdoosje. Afmetingen nijlpaard: h 5 cm x lengte 10 cm.

Backorder

Levertijd:
8-13 dg
Artikelnummer:
PA25EG

Faience nijlpaard Egypte

Beeldje van een turqoise blauwe hippopotamus uit Egypte, een nijlpaard gemaakt van kunstmatige faience. Deze replica wordt geleverd in een geschenkdoosje. Het lichaam van de nijlpaard is beschilderd met rivierplanten zoals de blauwe lotus die de leefomgeving van de dieren in de moerassen symboliseren. De kleur op het nijlpaardbeeldje is hier en daar wat vervaagd, om het de uitstraling te geven van een oud Egyptisch artefact is.  

Afmetingen: h 5 cm x lengte 10 cm. 

William the Hippopotamus is de bijnaam van een beeldje van een nijlpaard in faience uit het Oude Egypte en is de informele mascotte van het Metropolitan Museum of Art in New York. Wereldwijd zijn er nog meer nijlpaard-beeldjes in musea te vinden die afkomtig zijn uit Egypte.

Achtergrondinformatie

Datering: middenrijk, ong. 2000 v. Chr.
Egyptische faience werd veel gebruikt voor het maken van grafbeeldjes. Het is een voornamelijk uit kwarts bestaand keramisch materiaal, dat zich prachtig laat glazuren. De toevoeging van koper geeft het een blauw-geelgroene kleur.
Beelden van nijpaarden, veelal gedecoreerd met gestileerde lotusbloemen, werden dikwijls meegegeven aan de overledenen. Het nijlpaard werd gezien als symbool van nieuw leven en vruchtbaarheid, omdat de Nijl de levensader van Egypte vormde.

Het nijlpaard was echter ook een gevaarlijk beest, dat werd geassocieerd met Seth, god van het kwaad en de chaos. Het viel vissers aan en vertrapte de akkers langs de Nijl. Ook in het hiernamaals kon je het maar beter te vriend houden, en het kon de overledene daar bescherming bieden tegen de overvloedig aanwezige gevaren. Voor het geval het zich echter toch tegen hem zou keren, werden soms een of meer poten opzettelijk van het beeldje afgebroken voordat het in het graf werd gelegd.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen Uw review toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
You are using a really old version of
Internet Explorer, click here to upgrade your browser.
x